Što se događa ako prodam nekretninu koju sam dobio od majke na dar? Može li nakon njezine smrti ona biti predmet nužnog dijela i moram li u tom slučaju isplatiti brata?

 

Zbog povrede nužnog dijela nekog od nasljednika Zakon o nasljeđivanju propisuje mogućnost vraćanja darova. Ostavitelj može povrijediti nužni dio nužnog nasljednika isključivo besplatnim pravnim poslovima - darovanjem ili oporukom, a nužni dio povrijeđen je kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom odnosno vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnoga dijela. Članak 72. Zakona o nasljeđivanju, propisuje da se darom smatra odricanje od prava, oprost duga, ono što je ostavitelj za vrijeme svoga života dao nasljedniku na ime nasljednoga dijela, radi osnivanja ili proširenja kućanstva, radi obavljanja zanimanja, kao i svako drugo raspolaganje bez naknade. Bilo koje od tih raspolaganja smatra se darom zakonskom nasljedniku bez obzira kad je učinjeno, dok su darovi učinjeni osobama koje nisu zakonski nasljednici samo oni koje im je ostavitelj darovao u zadnjoj godini svog života.

U slučaju povrede nužnog dijela najprije se umanjuju raspolaganja oporukom, a darovi se vraćaju, počevši od posljednjeg koji je darovan prije smrti ostavitelja i obratnim redom kojim su učinjeni (darovi učinjeni istodobno vraćaju se razmjerno). Važno je naglasiti da se darovi vraćaju samo u onom dijelu koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio koji je povrijeđen. Vi kao daroprimatelj, u odnosu na darovanu nekretninu, imate položaj poštenog posjednika i to sve do dana kada saznate za eventualni zahtjev za povrat dara. Ako otuđite nekretninu prije saznanja za zahtjev za vraćanje dara, smatrate se poštenim posjednikom i ne odgovarate za stvar, no ostaje obvezno-pravni zahtjev za isplatu, dakle, u tom dijelu odgovarate bratu u slučaju da se utvrdi povreda njegovog nužnog dijela.

Povrat dara može se zahtijevati u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti ili dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim. Rok je objektivan, što znači da počinje teći i istječe bez obzira kada je nužni nasljednik koji traži vraćanje dara saznao za postojanje ugovora o darovanju i povredu nužnog dijela.