Pokojni suprug ima žive roditelje, dvije sestre i brata. Roditelji nisu odredili naljednike osim usmeno. Svekrva manipulira svekrom i odlučuje tko će što naslijediti. Obiteljski dom pokojnog supruga sastoji se od prizemlja i kata kuće koji se sastoji od 3 prostorije, a u vlasništvu je suprugovog oca. Suprug  je usmeno dobio dozvolu za adaptaciju i useljenje na kat. Zajedničkim novčanim sredstvima nad dvoje smo pregradili još prostorija i adaptirali stambeni prostor s dozvolom njegovih roditelja. U braku smo dobili sina. Nakon njegove smrti, ja sam se premjestila privremeno kod svojih roditelja s 14 mjeseci starom bebom, a njegovi roditelji traže ključ od stana ili da se odselim iz stana, prisilno. Jesam li dužna dati ključ od stambenog prostora u kojem smo živjeli do suprugove smrti i imam li pravo ako se odselim pokupiti i sve što smo zajedno tu uložili?

 

Sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, ulaganjima koja u svom pitanju opisujete, a koja ste izvršili u nekretninu u vlasništvu oca pokojnog supruga, ne stječu se stvarna prava na toj nekretnini, dakle, pravo vlasništva ili druga stvarna prava.

Ukoliko želite dokazivati da imate pravo posjeda ili pravo vlasništva koje je usmeno ugovoreno bez sklapanja formalnog pravnog posla, tada ćete morati isto dokazivati sudskim putem, a svakako bi vam olakšalo situaciju u potencijalnom postupku da ostanete u posjedu nekretnine.

Ukoliko želite predati posjed nekretnine obitelji pokojnog supruga, imate pravo odnijeti iz iste sve ono što je vaše i što ste ugradili, a što se može odvojiti od nekretnine bez da na istoj prouzročite štetu. Za ono što je od nekretnine neodvojivo imate pravo postaviti zahtjev za isplatu temeljem kojeg će se utvrditi kolika je vrijednost vašeg ulaganja odnosno koliko ste povećali vrijednost nekretnine te da na taj način ostvarite novčani zahtjev.

Činjenica je da je formalni vlasnik nekretnine otac vašeg pokojnog supruga i on u okviru svojih zakonskih ovlaštenja sada od vas traži predaju nekretnine u posjed, a isto može pokušati ostvariti i sudskim putem. Ishod takvog postupka ovisi o tome i kako ćete se vi postaviti i kakve ćete zahtjeve isticati.