Može li anemija utjecati na vid odnosno pojavljivanje plutajućih čestica pred očima u vidu končića i slično?

 

 

Po običaju, pitanje je jednostavno, ali pravi odgovor nije lako dati. Prvo, nedostaju dodatni elementi o vrsti i jačini anemije i sve ostalo što se događa s očima.

Najlakše mi je odgovoriti javite se svom oftalmologu i ja bih s odgovorom bio gotov. No, to nije svrha ove rubrike. Mi želimo educirati naše čitatelje da što je više moguće razumiju svoje zdravstveno stanje i da poduzmu mjere zajedno sa svojim liječnikom u svrhu dobivanja što boljih rezultata.

Prvo, ponovimo osnovne podatke kada je u pitanju anemija. Jedna od važnih uloga cirkulacije u organizmu je da donesu hranu i kisik do svakog dijela organizma. To je potrebno kako bi stanice mogle stvoriti energiju za normalan rad. Nakon toga se otpadni produkti metabolizma i ugljikov dioksid venskim putem vraćaju u organe koji ih eleminiraju iz organizma (jetra, pluća). Kada je u pitanju prenošenje plinova (kisik iz pluća u organizam i ugljikov dioksid iz tijela u pluća), onda tu glavnu ulogu imaju eritrociti (crvena krvna zrnca). Kada zbog raznih razloga eritrociti nisu to u stanju učiniti, onda govorimo da je nastala anemija. Anemija može biti prouzročena s više elemenata, od smanjenog broja eritrocita do nedovoljne količine hemoglobina i željeza u njemu. Podsjetimo se da se u stvari kisik veže za to željezo te se prenosi u organizam.

Dva su osnovna uzroka nastajanja anemije. Prvi razlog je jače gubljenje krvi (pojačane i neuredne mjesečnice, patološke promjene u probavnom sustavu i dijelom problemi u samoj cirkulaciji). Drugi osnovni razlog je da se u organizam ne unosi dovoljno elemenata kako bi se postigla dovoljna kvaliteta u funkciji organizma, zatim da je apsorpcija  tih elemenata u probavnom traktu loša i još tu treba spomenuti bolesti krvotvornih organa.

Jednostavna logika kaže da kod anemija čitav organizam i organi slabije funkcioniraju.

Ako želimo direktno odgovoriti na vaše pitanje može li anemija biti uzrok javljanja "končića" u očima, možemo da sigurno može utjecati na funkcije očiju.

No, za pravu dijagnozu treba vam kompletan okulistički i hematološki pregled. Končići mogu biti i rezultat promjene cirkulacije na dnu očne šupljine. Dakle, konačni odgovor je da se što prije javite svom oftalmologu, a on će, siguran sam, zatražiti i uvid u Vaše opće stanje i moguću anemiju.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]