Mogu li otvoriti paušalni obrt za završne građevinske radove (soboslikarske i ličilačke, suha gradnja i sl.) kao diplomirana inženjerka arhitekture zaposlena u gradskoj upravi na puno radno vrijeme,  tj. smatra li se moj završen arhitektonski fakultet odgovarajućim obrazovanjem? Naime, zbog zaposlenja u jedinici lokalne samouprave ne mogu obavljati poslove projektiranja, nadzora gradnje i prostornog planiranja i koristiti naziv ovlaštenog arhitekta, a htjela bih si povećati prihode kroz paušalni obrt.


Neki građevinski radovi su u popisu vezanih obrta, pa ćete u Uredu za gospodarstvo nadležnom prema sjedištu (budućeg) obrta saznati detalje oko potrebne struke za željene djelatnosti. Međutim, obrtnik smije obavljati samo one poslove za koje je registriran i rješenje o otvaranju (bilo kakvog) obrta nije put za premošćivanje problema kojeg opisujete - da ne smijete obavljati poslove ovlaštenog arhitekta zbog svojih obveza prema poslodavcu.

Dodatno, koliko mi je poznato, poslovi ovlaštenog arhitekte smiju se obavljati samo kroz slobodno profesionalno zanimanje, što je oblik registracije koji se razlikuje od obrta je se plaćaju značajno veći doprinosi i paušalno oporezivanje nije moguće.

Dodatno, ako neki obrt ipak otvorite - skrećem pažnju da se ne otvara paušalni obrt, već se po dovršetku registracije obrtničkog poslovanja u poreznoj upravi rješava pitanje oporezivanja.

Osobno na kraju izražavam ispriku ako sam Vaše pitanje krivo shvatila i suosjećam s Vama ako se kao ovlaštena arhitektica doista nalazite u situaciji da želite dodatno zaraditi soboslikarstvom.