Zaposlena sam u Centru za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu. Naslijedila sam zemljište pogodno za izgradnju stanova, skupa sa sestrom i bratom. Željeli bismo otvoriti firmu u kojoj bih bila suvlasnik s jednom trećinom, a koja bi izgradila stanove za prodaju. Osim suvlasništva ne bih obnašala neku drugu funkciju. Mogu li ja kao javni službenik biti suvlasnik poduzeća i jesam li u nekom sukobu interesa ili nečemu drugom što bi se moglo reflektirati na moj status kao zaposlenice Centra za socijalnu skrb?


Pojam sukoba interesa uvijek izaziva dvojbe oko pitanja može li se neka situacija na strani osobe koja obavlja javnu službu podvesti pod sukob interesa. Sukob interesa državnih službenika, koji u državnim tijelima kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela utvrđene Ustavom, zakonom ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona, reguliran je Zakonom o državnim službenicima. Zakonska regulativa koja uređuje sukob interesa ne predstavlja zabranu svakog privatnog interesa kod osobe koja obavlja javnu službu, međutim, ona zabranjuje zloporabu položaja kao posljedicu neriješenog sukoba interesa te utvrđuje sankcije za zloporabu položaja.

Prema članku 32. ZDS-a, državnom službeniku nije dopušteno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe u području djelatnosti na kojem je zaposlen kao državni službenik, odnosno u području djelatnosti koje je povezano s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.

Dakle, službeniku nije dopušteno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe iste djelatnosti kao i one koju obavlja u državnom tijelu.

Međutim, zabrana je postavljena i šire, što znači da službenik ne može otvoriti obrt ili osnovati trgovačko društvo ili pravnu osobu s djelatnošću koja bi bila povezana s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.

ZDS ne zabranjuje da državni službenik bude osnivač (ako nema zapreke iz čl. 32.), vlasnik udjela ili dionica trgovačkog društva. Sama činjenica da je službenik osnivač trgovačkog društva ili druge pravne osobe odnosno da je vlasnik udjela ili dionica trgovačkog društva, ne znači da službenik obavlja dodatne poslove u smislu članka 33. ZDS-a te stoga nije dužan podnijeti zahtjev čelniku tijela za odobrenje.

Ako službenik u osnovanom trgovačkom društvu obavlja poslove direktora ili poslove direktora/člana uprave, tada po članku 33. ZDS-a mora tražiti odobrenje za obavljanje dodatnog posla od čelnika tijela u kojem je zaposlen.

U Vašem slučaju, s obzirom na radno mjesto i djelokrug tijela u kojem radite, mišljenja sam da možete osnovati trgovačko društvo i da niste dužni tražiti dopuštenje od čelnika tijela.