Ima li pravo moja majka za svoju majku (moju baku) dobiti slobodne dane ako je baka imala moždani udar?

 

Sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, članak 45., postoji pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad (bolovanje) radi njege druge osigurane osobe: djeteta do 7 godina najviše do 60 dana, djeteta od 7 do 18 godina najviše do 40 dana, djeteta iznad 18 godina ili supružnika najdulje 20 dana. Za njegu roditelja nije predviđena mogućnost privremene nesposobnosti za rad koja bi bila plaćena.

Sukladno članku 86. Zakona o radu postoji i pravo na plaćeni dopust u ukupnom trajanju od sedam radnih dana godišnje za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelj. Po isteku plaćenog dopusta poslodavac vam može na vaše traženje odobriti neplaćeni dopust.

Ukoliko radite u djelatnosti koja je regulirana Kolektivnim ugovorima ili poslodavac ima Pravilnik o radu, tada provjerite i sadržaj predmetnih propisa jer i njima može biti uređeno područje prava na plaćeni i neplaćeni dopust na povoljniji način za radnika.