Može li osoba koji nije srodnik postati vlasnik imovine  (dva stana i novčanih sredstava) ako ju oporukom označim kao nasljednika?

 

Zakonom o nasljeđivanju oporučna raspolaganja nisu ograničena samo na srodnike, pa ukoliko želite oporučno raspolagati s novčanim sredstvima i stanovima, slobodni ste to učiniti.

Moram naglasiti kako Zakon o nasljeđivanju u članku 69. definira osobe koje su nužni nasljednici, a to su u prvom redu ostaviteljevi potomci, posvojčad i njihovi potomci (ostaviteljevi unuci) te ostaviteljev bračni drug. Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali prednici nužni su nasljednici samo ukoliko nisu sposobni za rad, a nemaju nužnih sredstava za život. Nužni dio bračnog druga, potomaka, posvojčadi ostavitelja i njihovih potomaka iznosi 1/2 onoga što bi sukladno Zakonu o nasljeđivanju naslijedili iza ostavitelja da oporučnog raspolaganja nije bilo, a kod roditelja, posvojitelja i prednika to je 1/3 onoga što bi inače naslijedili.

Ukoliko je nužni dio povrijeđen oporučnim raspolaganjem ostavitelja, oporučno raspolaganje je u onom dijelu u kojem je nužni dio povrijeđen pobojno, te će se po zahtjevu nužnog nasljednika umanjiti za onoliko koliko je potrebno da nužni nasljedni dio bude namiren.