Imam 17 godina i želim se skupa s majkom odseliti u Njemačku ili Rijeku, jer ne možemo više živjeti s mojim ocem. Postupak rastave nije pokrenut. Može li on nju tužiti ili putem suda tražiti da se ja vratim? Kakva on ima prava i što ja mogu poduzeti po tom pitanju?

Odredbama Zakona o prebivalištu i Obiteljskoga zakona uređene su mogućnosti promjene prebivališta maloljetnih osoba, roditeljske skrbi te eventualne mogućnosti stjecanja pune poslovne sposobnosti maloljetnih osoba. Najprije moram istaknuti da u Republici Hrvatskoj ne postoji zakonska mogućnost pune emancipacije maloljetne osobe od roditelja, a mogućnost stjecanja poslovne sposobnosti propisana je za osobe starije od 16 godina koje sklapaju brak uz prethodnu suglasnost suda. Zakon o radu propisuje mogućnost maloljetniku od petnaest godina ili starijem da sklapa ugovor o radu ali opet samo uz prethodnu suglasnost zakonskog zastupnika. Vaši zakonski zastupnici su Vaši roditelji zajedno do drugačije odluke donesene u odgovarajućem sudskom postupku ili stjecanja Vaše pune poslovne sposobnosti s punoljetnošću.

Zakon o prebivalištu u svom članku 5. propisuje da se prijavu ili odjavu prebivališta i boravišta, odnosno prijava privremenog odlaska iz RH za maloljetne osobe podnose roditelji, odnosno skrbnici. Kada roditelji maloljetne osobe imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na različitim adresama, prebivalište ili boravište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi jednog roditelja, uz suglasnost drugog roditelja. Ako roditelji maloljetne osobe ne žive u obiteljskoj zajednici, zahtjev podnosi roditelj s kojim maloljetna osoba živi na temelju odluke nadležnog tijela, a prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi tog roditelja. Ako roditelji maloljetne osobe ne žive u obiteljskoj zajednici, a nije donesena odluka nadležnog tijela o tome s kojim će roditeljem maloljetna osoba živjeti, prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi roditelja s kojim živi, uz suglasnost Centra za socijalnu skrb. Dakle, u Vašoj situaciji potrebna bi bila suglasnost Centra za socijalnu skrb kako bi Vaša majka mogla samostalno prijaviti promjenu Vašega prebivališta.

Obiteljski zakon propisuje prava i obveze roditelja i djece u međusobnim odnosima, pa tako Vaš otac ima zakonom propisane obveze prema Vama, ali jednako tako i odgovarajuća prava koja proizlaze iz roditeljske skrbi, a koja bi mu sasvim sigurno bila povrijeđena kada bi Vaša majka samoinicijativno i bez njegove suglasnost donijela odluku o tome da se preselite u Njemačku. Na taj način bi u najmanju ruku Vašem ocu značajno ograničila mogućnost na bilo kakva druženje i susrete s Vama, a on bi na raspolaganju imao mogućnosti da postupke Vaše majke prijavi Centru za socijalnu skrb, MUP-u te putem suda zatraži zaštitu svojih prava. Bez konkretne odluke kojom bi bila uređena ova pitanja, Vaša majka bi svakom jednostranom odlukom i postupanjem povrijedila roditeljska prava Vašega oca.