28.09.2015.

Može li poduzetnik zaposliti knjigovođu u obrtu/tvrtki?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Mogu li obrt ili tvrtka zaposliti knjigovođu za svoje potrebe u poslovanju? Mora li imati licence ili mora biti samostalni knjigovođa?


Naravno da za sve radove koji su vam potrebni možete zapošljavati djelatnike. Međutim, obim odgovornosti zaposlenika je potpuno drugačiji od odgovornosti koju možete ugovoriti s nekim knjigovodstvenim servisom, a dodatno su i radna prava ta koja vam postavljaju ograničenja kao poduzetniku. Ugovornim odnosom s drugim poduzetnikom - knjigovodstvenim servisom - tog ste problema potpuno lišeni. O kvalifikaciji koju očekujete od zaposlenika odlučujete sami, tj. odgovorna osoba poduzetnika o tome odlučuje.
Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .