Može li poslodavac tražiti doznake za bolovanje za neradni dan, kada sam slobodan?



Poslodavac ima pravo tražiti da mu dostavite doznake za čitavo vrijeme trajanja bolovanja, koje uključuje i neradne dane, a razlog tome jer su mu predmetne doznake potrebne radi ispravnog obračuna plaće za neradni dan.

Ako je radnik na bolovanju, naknada plaće isplaćuje se pod uvjetima i na način propisan Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, dok Zakon o radu propisuje da radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca, čl. 55. Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju je propisano da naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu plaće, ako Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju nije drukčije propisano. Samo u određenim slučajevima naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je otvoreno bolovanje. Stoga se postavlja pitanje da li na neradni dan radnik ima pravo na naknadu plaće s osnova Zakona o radu ili s osnova naknade po Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju.  

Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju izrijekom je propisano da naknada plaće za vrijeme bolovanja pripada osiguraniku za sve vrijeme trajanja toga bolovanja, a pripada mu samo za dane, odnosno sate za koje bi imao pravo na plaću da radi prema propisima o radu. Iz navedene odredbe nedvojbeno proizlazi da je naknada plaće po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranja određuje za cijelo vrijeme trajanja bolovanja. 

Kako bi vam ispravno obračunao naknadu plaće u iznosu predviđenom zakonom, poslodavac mora imati podlogu u vidu doznaka koje dokazuju da ste u to vrijeme bili na bolovanju.