U braku sam osam godina. Imamo dvoje maloljetne djece. Želim se rastati. Živimo u stanu koji je suprug dobio od oca tik prije sklapanja braka i glasi na njegovo ime. Može li nas suprug odmah izbaciti iz stana jer je njegovo vlasništvo?


Od 01. studenog 2015. godine na snagu je stupio novi Obiteljski zakon koji kroz članke 32. i 46. regulira pitanje obiteljskog doma i prava na stanovanje te posebne odredbe o zaštiti dobrobiti djece i obiteljskog doma. Odredba članka 32. ObZ-a fokusirana je na pitanja stanovanja bračnih drugova, a odredba članka 46. na prava djece u vezi obiteljskog doma i stanovanja u istome, no radi se o situacijama kada obiteljski dom predstavlja bračnu stečevinu.

Kada obiteljski dom predstavlja bračnu stečevinu, tada sud na zahtjev bračnog druga može odrediti da pravo stanovanja u istome ostvaruje samo jedan roditelj sa zajedničkom maloljetnom djecom nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsku skrb. Takvo pravo stanovanja traje do razvrgnuća suvlasničke zajednice na obiteljskom domu koji je bračna stečevina, a sud može odrediti i da bračni drug koji s djecom koristi obiteljski dom koji je bračna stečevina plaća kompletne režije doma i paušalnu najamninu onom bračnom drugu koji ne koristi obiteljski dom odnosno ne stanuje u istome. Sud može, s obzirom na okolnosti slučaja, i odbiti zahtjev za stanovanje roditelja koji ostvaruje roditeljsku skrb s djecom u obiteljskom domu ako ukupni prihodi bračnih drugova ne bi mogli osigurati troškove odvojenoga stanovanja i života bračnih drugova i djece.

Međutim, prema sadržaju vašega pitanja proizlazi da je stan o kojem govorite posebna imovina vašeg supruga, a ne bračna stečevina. U tom slučaju se propisana zaštita iz ObZ-a na njega ne primijenjuje pa u konačnici vaš suprug, ako bi se vi tome protivili, može kroz sudske postupke osigurati da predmetna nekretnina bude predana samo njemu u isključivi posjed.