Vlasnici smo nekretnine koju nije moguće geometrijski podijeliti. Još uvijek je sudski postupak u tijeku, ali s obzirom da se kao suvlasnici ne možemo dogovoriti, očekujemo da će sutkinja donijeti odluku o civilnoj diobi putem elektronske dražbe.
Mi smo suvlasnici nekretnine 3/6 (te dodatno još dvije suvlasnice koje posjeduju 2/6 voljne su nam prodati svoj dio), a suvlasnica koja je vlasnica 1/6 pokrenula je proces razvrgnuća suvlasničke zajednice i ne pristaje na našu ponudu u skladu s procjenom sudskog vještaka. Obzirom da smo u ovom postupku ovršenik, ali i vjerovnik jer posjedujemo dio nekretnine imamo sljedeća pitanja:
Možemo li biti sudionici na dražbi (potencijalni kupci nekretnine) s obzirom na odrednice iz čl 101. OZ? Možemo li sudjelovati na dražbi kao strani državljani (posjedujemo hrvatski OIB)? Koji je cjenik za postupak provedbe elektronske dražbe i tko nas može zastupati u postupku?


Bez obzira na odredbu članka 101. Ovršnog zakona, a budući se radi o ovršnom postupku koji proizlazi ili će proizaći iz razvrgnuća suvlasničke zajednice, moći ćete sudjelovati na javnoj dražbi i ravnopravno dražbovati. Na dražbi možete sudjelovati i ako ste strani državljani.

U postupku javne dražbe može vas zastupati i kvalificirani punomoćnik (odvjetnik) no za definiranje cijene koju propisuje Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika potrebno je više podataka nego je iz vašeg pitanja dostupno.