11.12.2018.

Može li vlasnica tvrtke u stečaju imati problema pri ulasku i izlasku iz Hrvatske?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Imala sam d.o.o. i bila sam direktor firme koja nije bila likvidna te sam otišla u inozemstvo. U međuvremenu je proglašen stečaj firme. Kako nisam dolazila nazad u RH, uopće ne znam stanje dugovanja. Vjerujem da ima dugovanje prema Poreznoj upravi. Kako sada dolazim u Hrvatsku, mogu li imati problema pri prelasku granice i izlasku iz zemlje?

 

Ukoliko prema vama postoji samo novčano potraživanje, tada ne postoji zakonsko ograničenje vašega kretanja u smislu nemogućnosti prelaska granice odnosno zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku ili napuštanja RH. MUP RH, Granična policija, nema zakonskih ili bilo kakavih drugih ovlasti baviti se naplatom potraživanja i ne može vam ograničavati prelazak državne granice zbog dugovanja.

Ukoliko je protiv vas pokrenut kakav kazneni ili prekršajni postupak u kojemu je sud u okviru svojih ovlasti izdao kakvu mjeru osiguranja vaše prisutnosti za vrijeme postupka, tada će ga djelatnici MUP-a svakako provesti ako vas budu kontrolirali na graničnom prijelazu. 

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .