Živim sa zaručnicom u stanu koji je moje vlasništvo. Oboje imamo prebivalište na toj adresi. Zaručnica je htjela prebaciti obrt na tu adresu na kojoj živimo. Prilikom prebacivanja obrta tražili su nas da napravimo ugovor o zakupu poslovnog prostora. Ne razumijem zašto to moramo raditi kad njoj ne treba poslovni prostor jer sve radi online (putem računala), samo joj treba sjedište? Napisao sam izjavu da sam vlasnik i da se slažem da ima obrt na adresi na kojoj živimo, ali nam to nisu prihvatili. Što još možemo napraviti da ne napravimo ugovor o zakupu poslovnog prostora zbog kojeg bi u principu morao plaćati porez, a ne primam nikakve novce za "poslovni prostor" niti ih želim od nje jer mi je zaručnica?

Kod otvaranja obrta provjeravaju se dva opća uvjeta, propisana Zakonom o obrtu, a to su: nepostojanje zabrane obavljanja djelatnosti - na temelju pravomoćne sudske presude ili rješenja o prekršaju ili odluke Suda časti Hrvatske i pravo korištenja prostorom (vlasništvo, zakup ili suglasnost vlasnika).

Činjenica da osobi nije izrečena zabrana obavljanja djelatnosti utvrđuje se od strane nadležnog ureda po službenoj dužnosti. Ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, sjedište obrta je mjesto u kojemu obrtnik ima prebivalište, odnosno boravište. Pravo korištenja prostorom može se temeljiti na vlasništvu, sklopljenom ugovoru o zakupu ili pisanoj suglasnosti vlasnika prostora kojom izričito dozvoljava obavljanje konkretne obrtničke djelatnosti u svom prostoru.

Obzirom na aktualne propise ne vidim nikakve zapreke da uredno registrirate obrt kako ste i zamislili.