Imamo li pravo kao nasljednici prije ostavinske rasprave dobiti uvid u stanje dugova iza preminuloga (npr. od HRT-a, HEP-a, tel. operatera, voda, plin, struja, pričuva)? Postoji li način da se saznaju dugovi od privatnih osoba ili kredita ako ih je pokojnik imao? Na koji način se možemo zaštititi od pojave naknadnih vjerovnika?


Dugovanja koja je ostavitelj imao prema fizičkim osobama moći ćete utvrditi jedino ukoliko se te osobe prije okončanja ostavinskog postupka legitimiraju u istom kao vjerovnici ostavitelja ili vas na drugi način o tome obavijeste. Ne postoji neki javni registar u kojem bi se vodila evidencija takvih dugovanja.

U vezi dugovanja prema bankama, za vrijeme ostavinskog postupka moguće je preko javnog bilježnika koji postupak vodi od poslovnih banaka zatražiti podatke o otvorenim računima i drugim informacijama za ostavitelja, naravno to ne znači da ćete obuhvatiti sve banke u kojima je ostavitelj mogao imati kredit ili otvoren račun.

U vezi dugovanja prema pružateljima različitih usluga to može ovisiti o njihovoj praksi u postupanju u takvim situacijama odnosno da li takve podatke daju na zahtjev osoba koje ulaze u krug zakonskih nasljednika i prije nego se ostavina okonča ili ćete i od njih podatke trebati zatražiti u tijeku postupka preko javnog bilježnika.