Nakon smrti oca provest će se ostavinski postupak. Nasljednici smo samo majka i ja. Možemo li se bezuvjetno odreći jednog dijela ostavštine (npr. nekretnine ili zemljišta) u korist države (ili lokalne samouprave)?

 

Odricanje od nasljedstva ne može biti djelomično i ne može biti pod uvjetom. Znači, ukoliko se vi i majka odlučite na taj korak, odričete se cijelog nasljedstva iza oca.

Ukoliko ostavitelj nema nasljednika odnosno ukoliko su se svi nasljednici odrekli prava na nasljeđivanje, tada se radi o ošasnoj ostavini koju uređuje Članak 20. Zakona o nasljeđivanju. U tom slučaju ostaviteljeve nekretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze. Pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao prebivalište na području Republike Hrvatske. Ako ostavitelj u trenutku smrti nije imao prebivalište na području Republike Hrvatske, a imao je boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao boravište na području Republike Hrvatske. Ako ostavitelj u trenutku smrti na području Republike Hrvatske nije imao ni prebivalište niti boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti bio upisan u knjigu državljana Republike Hrvatske.