Djed je oporukom mom ocu, koji je također preminuo, ostavio u posjed dva stana. Te stanove mu je prije pisanja oporuke dao darovnim ugovorom. Možemo li se ja i moja majka uknjižiti na te nekretnine (s obzirom da smo zakonski nasljednici iza oca) na osnovi darovnog ugovora ili moramo čekati kraj ostavinskog postupka za djeda?


Temeljem darovnih ugovora koje navodite te Rješenja o nasljeđivanju iza pokojnoga oca možete se uknjižiti vaša majka i vi ukoliko predmetni ugovori ispunjavaju sve uvjete za provedbu u zemljišnim knjigama nadležnoga suda te ako ste iste ugovore prijavili u ostavinu iza oca, pa ste temeljem rješenja o nasljeđivanju utvrđeni kao nasljednici i stanova koji su predmet darovanja vašem pokojnom ocu. Isprave kojima raspolažete moraju biti podobne za provedbu prijenosa prava vlasništva u zemljišnim knjigama. Tako ugovori o darovanju moraju ispunjavati one uvjete koje propisuje Zakon o obveznim odnosima, Zakon o javnom bilježništvu te Zakon o zemljišnim knjigama da bi temeljem istih bio moguć prijenos prava vlasništva s vašeg djeda. Međutim, kako je vaš otac preminuo, a moguće je provoditi upise prava vlasništva samo u korist živućih osoba, potrebna je i isprava, rješenje o nasljeđivanju, koja zadovoljava sve uvjete propisane Zakonom o nasljeđivanju te Zakonom o zemljišnim knjigama za provedbu prijenosa prava vlasništva, a kojima se upravo vaša majka i vi utvrđujete kao nasljednici iza oca u vezi predmetne imovine, da bi se stanovi darovani vašem ocu mogli s imena vašega djeda temeljem ugovora o darovanju i rješenja o nasljeđivanju prenijeti na vaše ime.


Dakle, ukoliko su navedeni uvjeti ispunjeni, ako ugovori o darovanju te rješenje o nasljeđivanju imaju sav potreban zakonski sadržaj te obuhvaćaju stanove na kojima želite provesti upis promjene prava vlasništva tada možete uz prijedlog za uknjižbu prava vlasništva priložiti te isprave te zatražiti od nadležnog suda upis.


Ukoliko neki od prethodnih uvjeta nije ispunjen, tada možete temeljem ugovora o darovanju zatražiti da se iza vašeg pokojnog oca provede postupak po naknadno pronađenoj ostavini te da se majka i vi uvrdite kao nasljednici predmetna dva stana u omjerima sukladno vašem dogovoru. Ukoliko sami darovni ugovori ne ispunjavaju zakonske uvjete za provedbu upisa prijenosa prava vlasništva, tada postupak naknadno pronađene ostavine iza pokojnog oca možete provesti i temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza pokojnog djeda te na taj način osigurati dvije isprave podobne za uknjižbu prava vlasništva i temeljem istih upisati svoja prava u zemljišne knjige.