Godine 2017. je umro naš ujak, trošak sahrane je platio moj brat. Zadnji dan ostavinske se pojavila neka gospođa s oporukom gdje piše da ona nasljeđuje zemlju mog ujaka. Konačna ostavinska rasprava će biti za mjesec dana. Naš odvjetnik nas nije obavijestio o mogućnosti parnice zbog čudne oporuke psihički bolesnog ujaka. Je li u ovoj fazi kasno za parnicu? Postoji li zakonska osnova da od oporučne nasljednice potražujemo dio troška sahrane? Nailazim na različite odgovore, a ne želim ići i u taj trošak  ako nema smisla. Odvjetnik je rekao da možemo, a da će sud postupiti prema Zakonu - i dalje ne znam imamo li pravo na dio troška sahrane ili ne.

U vezi prvog dijela vašeg pitanja, ukoliko smatrate da vaš ujak nije bio sposoban za rasuđivanje u vrijeme kada je pisao oporuku (navodite da je bio psihički bolestan), tada možete pokrenuti postupak radi utvrđenja njegove oporuke ništetnom u skladu s odredbom članka 26. Zakona o nasljeđivanju i tu niste vezani rokovima.

U slučaju da oporuku želite pobijati zbog mana volje (prijetnje, primjene sile ili prijevare prema vašem ujaku) ili zbog nekog nedostatka u zakonom propisanom obliku oporuke, tada su rokovi koji su propisani Zakonom o nasljeđivanju jedna godina od saznanja za mane volje odnosno jedna godina od saznanja za oporuku koja ima nedostatke, a u oba slučaja oporuku možete pobijati najdulje u roku od deset godina od proglašenja oporuke. Važno je za napomenuti da ni rok od godinu dana ne počinje teći prije proglašenja oporuke pa je važna informacija da li je ista proglašena ili nije.

U vezi troškova pogreba, važno je naglasiti da to nisu troškovi ostavitelja (preminulog ujaka), jer su nastali nakon njegove smrti, pa se na njih ne primjenjuju pravila i ograničenja iz Zakona o nasljeđivanju već dolazi do primjene odredbi Zakona o obveznim odnosima, prema osobama koje budu utvrđeni kao ujakovi nasljednici.

S obzirom su troškovi bili 2017. godine, jedini način na koji biste iste mogli potraživati, a da nisu protekli zastarni rokovi, je s osnova pravila o stjecanju bez valjanog pravnog osnova. Tu je važno napomenuti kako jedna od odredbi koje vam ne bi išle u korist je članak 1114. Zakona o obveznim odnosima koji propisuje da se ne može se zahtijevati povrat onoga što je dano ili učinjeno na ime ispunjenja neke naravne ili moralne obveze. Postoji sudska praksa koja ide u prilogu tezi da je moralna obveza rodbinski povezanih osoba da organiziraju pogreb pokojnika i snose takve troškove.