Špinat i svježi sir se odlično slažu, a u obliku ovih mekanih, sočnih i ukusnih muffina možete ih jesti za doručak, međuobrok ili večeru

Svježi sir je jedna od namirnica koju uvijek imam u hladnjaku. Lako dostupna, jeftina, hranjiva namirnica koju možete kombinirati gotovo sa svime.

Bogat je proteinima i esencijalnim aminokiselinama, a uz to je dobar izbor minerala poput kalcija, fosfora i magnezija te vitamina B skupine. Među proteinima se posebno ističe kazein, koji je odgovoran za dugotrajan osjećaj sitosti. Upravo se zato preporučuje osobama koje paze na svoju težinu ili pokušavaju istopiti suvišne kilograme.

Svježi sir je niskokalorična hrana koja sadrži puno proteina. Pola šalice punomasnog sira (oko 4% mliječne masti) sadrži oko 100 kalorija, 12 grama proteina i 4,5 grama masnoća. 

Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo.

Špinat i svježi sir se odlično slažu, a u obliku ovih mekanih, sočnih i ukusnih muffina možete ih jesti za doručak, međuobrok ili večeru.


SASTOJCI (za 12 muffina):

  • 150 g špinata
  • 150 g svježeg sira (koristila sam posni)
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 3 jaja
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 100 g polubijelog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • žličica soli

 

PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180°C. Špinat oprati, ocijediti i nasjeckati na sitno. U zdjeli pjenjačom promiješati jaja, ulje, sir, jogurt i nasjeckani špinat. Dodati brašna, prašak za pecivo i sol. Sve dobro promiješati. Napuniti košarice za muffine i peći na 180°C 20-ak minuta.