Plaća mi je 6.000 kuna, plaćam alimentaciju 3.000. Došla mi je ovrha, otvorio sam zaštićeni račun, međutim, poslodavac mi kaže da mi bez obzira na zaštićeni račun mora skinuti ratu kredita podignutog 2010. godine. Drugim riječima, na zaštićeni račun stići će mi nekih 1.000 kuna. Što mi je činiti?


Sukladno članku 173. Ovršnog zakona, ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od jedne polovine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

Obiteljski zakon propisuje u svom članku 232.a. stavak 3. da se ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

Državni zavod za statistiku na temelju Ovršnog zakona objavljuje prosječnu mjesečnu isplaćenu neto-plaću po zaposlenom u pravnim osobama RH za razdoblje siječanj – kolovoz prethodne godine, koja se u kontekstu ovrhe na plaći primjenjuje u slijedećoj kalendarskoj godini. To je učinjeno i za 2015. Objavom u Narodnim novinama br. 133/14, tako da u 2015. godini spomenuta prosječna neto-plaća iznosi 5.510 kn. Od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto-plaće, što znači da se može plijeniti sve iznad 3.673,33 kn. U Vašem slučaju moramo se vratiti i na iznimiku radi uzdržavanja djeteta propisanu člankom 173. Ovršnog zakona koja navodi da se u tom slučaju može plijeniti sve do iznosa 1/4 prosječne neto-plaće, a koji iznos je 1.377,50 kn.

Dakle, s osnova uzdržavanja djeteta može Vam se naplatiti sve do iznosa od 1.377,50 kn, a u sukladno Obiteljskom zakonu ta tražbina ima prioritet kod naplate bez obzira što je nastala kasnije. Kako je iznos koji Vam se naplaćuje s osnova uzdržavanje 3.000,00 kn od Vaše neto-plaće preostaje još 3.000,00 kn. Tek po naplati iznosa za uzdržavanja u obzir dolazi naplata s osnova kredita. Bitno je napomenuti da se naplata s osnova kredita ima tumačiti u skladu s člankom 173. Ovršnog zakona te je u tom slučaju od ovrhe izuzet iznos od 2/3 prosječne neto-plaće, odnosno 3.673,33 kn. Slijedom navedenih zakonskih odredbi, Vaš poslodavac bi trebao provoditi prisilnu naplatu samo iznosa uzdržavanja, a ostatak isplaćivati na Vaš zaštićeni račun. Čak i da ste dali posebnu izjavu banci kojom dopuštate zaplijenu svih svojih sredstava, ona prema članku 202. Ovršnog zakona nema učinka i onom dijelu u kojem je Vaša plaća izuzeta od ovrhe prema članku 173. Ovršnog zakona i ne utječe na prednost pri naplati iznosa s osnova uzdržavanja.