03.10.2019.

Na koji način sezonski obrt u paušalnom sustavu prelazi u sustav PDV-a?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Mi smo sezonski obrt u paušalnom sustavu. Prije mjesec dana smo prekoračili limit od 300.000 kn. Usluge koje pružamo su privatne ture koje prodajemo preko web stranice i Tripadvisora. Što nam je činiti sada kako smo prekoračili 300.000 kn, koliko poreza plaćamo i plaća li se na cijeli ili na prekoračeni iznos?

 

U PDV sustav ste dužni po sili zakona ući od početka mjeseca koji slijedi mjesecu u kojem ste prešli limit. O tome ste trebali odmah obavijestiti Poreznu upravu putem obrasca P-PDV. Nadalje, kao posljedica prijelaza ovog limita prestala je i mogućnost paušalnog oporezivanja dohotka obrta.

Međutim, kako mi nisu poznati detalji, ne mogu znati od kojeg dana ste dužni voditi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka. Naime, to ste dužni odmah po prijelazu limita i ta obveza nije vezana uz početak mjeseca. Poreznoj upravi ste se trebali javiti odmah po prijelazu tog limita.

Porez na dohodak ćete plaćati na utvrđeno stanje u poreznim knjigama, tj. na utvrđeni dohodak. PDV ćete plaćati prema obračunima koje će sastavljati Vaš knjigovođa, svakako preporučam da svoje poslovne knjige povjerite stručnoj osobi!

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .