Suprug i ja želimo naknadno sklopiti bračni ugovor. Može li se takvim ugovorom regulirati i podjela zajedničkih mirovina stečenih za vrijeme braka na dva jednaka dijela (po uzoru na njemački zakon)?


Bračni ugovor reguliran je odredbama Obiteljskoga zakona, točnije člancima 40., 41. i 42. Navedeni članci propisuju da se bračni ugovor sklapa u pisanom obliku te da potpisi moraju biti ovjereni, da se njime uređuju imovinskopravni odnosi bračnih drugova na postojećoj i budućoj imovini, a da uglavci o upravljanju ili raspolaganju imovinom imaju učinak i prema trećim osobama ukoliko su upisani u zemljišne knjige ili druge upisnike kod kojih je upis nužan radi stjecanja prava ili stvar ne može u uporabu bez takvoga upisa. Glede ograničenja, propisano je samo da bračni drugovi ne mogu ugovoriti primjenu stranoga prava na svoje imovinskopravne odnose te da u ime bračnoga druga koji je lišen poslovne sposobnosti ovaj ugovor zaključuje njegov skrbnik uz prethodno odobrenje Centra za socijalnu skrb.

Dakle, slobodni ste svoje odnose regulirati u skladu s navedenim i ne vidim nikakvog razloga da ne uvrstite i odredbe o mirovini koje želite. Kako se radi o formalnom ugovoru, preporučio bih Vam da se obratite stručnoj osobi za izradu istoga.