Zbog njegove debele kore ponekad je teško odabrati pravi plod. No, postoje neki trikovi. Ako s vrha ploda uklonite malu peteljku, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate zreo plod
Donosim vam jednostavan i brz recept za pripremu namaza od avokada i kuhanih jaja koji možete poslužiti kao dip uz tortilja čips, krekere, kao namaz na kruhu, tostu, kao umak za tjesteninu, u tortiljama.
Avokado (Persea americana), Aligatorska kruška, je kruškoliko tropsko voće koje se sastoji od mekanog zelenog ploda, velike koštice i grube opne koja izgledom podsjeća na kožu aligatora i zbog čega nosi svoj neobičan nadimak. Potječe iz prašuma Južne i Srednje Amerike, gdje su ga još prije 8.000 godina koristili u kulinarstvu te prepoznali njegova ljekovita svojstva.
Avokado je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama, oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava. Ova zelena voćka bogata je raznim vitaminima, mineralima, vlaknima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma, od kojih se najviše ističu vitamini K, E i C, kalij, folna kiselina. Redovita konzumacija avokada može poboljšati probavu, zaštititi vid, poboljšati stanje kože. Također, smanjuje šećer, liječi artritis, pomaže u mršavljenju te ga smatraju odličnom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.
Kako odabrati zreo plod avokada? Zbog njegove debele kore ponekad je teško odabrati pravi plod. No, postoje neki trikovi. Ako s vrha ploda uklonite malu peteljku, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate zreo plod. Kora bi također pod pritiskom trebala lagano popuštati.
Avokado se najčešće koristi sirov, no može ga se ukomponirati u razna jela. Odlično se uklapa u razne kombinacije salata, kao dodatak hladnim juhama, umacima te kao namaz. Također se mogu pripremiti i razne slastice, slatke kreme uz dodatak kakaa, sladoled, mousse…
Iako djeluje čvrsto i neupotrebljivo, sjemenka avokada je isto jestiva. Može se usitniti pomoću multipraktika te dodati u salate i smoothije.
A, ako niste znali, i u Hrvatskoj, na otoku Visu, postoji plantaža avokada!
SASTOJCI:
- 1 avokado
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 režanj češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- sol
- papar
PRIPREMA:
Jaja skuhati, oljuštiti i ohladiti. Iscijediti sok limuna. Avokadu izvaditi košticu i meso žlicom. Sve sastojke ubaciti u blender i miksati do kremaste strukture. Čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Dobar tek!