Digla sam kredit na svoje ime, ali za drugu osobu pod uvjetom da će isti biti zatvoren kroz par mjeseci (nemam o tome pisani trag). Kredit uredno otplaćuje, ali sad su počela odgađanja s njegove strane da ga u potpunosti zatvori i nakon 6 mjeseci. Dobila sam do sad već dvije izjave ovjerene od javnog bilježnika da će kredit zatvoriti do određenog datuma. Ukoliko bih sad podnijela tužbu, kakav ishod postupka mogu očekivati?


Premda navodite kako pisani trag nemate, ipak ste u posjedu dvaju izjava koje su ovjerene kod javnoga bilježnika, a iz sadržaja kojih proizlazi da je druga strana uistinu preuzela obvezu da isplati u cijelosti obvezu po Ugovoru o kreditu koji ste Vi zaključili s bankom. Bitno je napomenuti da sporazum odnosno ugovor koji ste Vi zaključili s drugom stranom nije morao biti u pisanoj formi, pa se i usmeni dogovor priznaje kao valjan u postupku pred sudom, a Vašu poziciju dodatno bi osnažile i izjave koje posjedujete. Jednako tako, kroz druge dokaze u postupku bi se moglo utvrditi na što su utrošena sredstva koja su od banke pribavljena, a što bi opet osnažilo Vaš položaj u parnici.

Najvažnije pitanje koje si možete postaviti u ovom trenutku je kakav će učinak Vama donijeti presuda kojom se tuženika obvezuje da ispuni u cijelosti obvezu prema banci koju ste Vi preuzeli na sebe temeljem Ugovora o kreditu. Parnični postupak vjerojatno neće biti kratak, a po pravomoćnosti takve Presude, istu će trebati provesti, odnosno naplatiti iz imovine druge strane prisilnim putem kroz ovršni postupak. Ukoliko niste sigurni da ćete moći u kratkom roku od pravomoćnosti iz imovine druge strane naplatiti cjelokupni iznos duga, parnični postupak za Vas bi mogao biti značajan rizik. Moguća je situacija i da druga strana prestane u cijelosti plaćati rate kredita. U tom slučaju će banka sasvim sigurno pokrenuti odgovarajuće postupke protiv Vas kao ugovorne strane iz Ugovora o kreditu da naplati svoje potraživanje, što će za Vas značiti druge postupke i troškove te izlaganje Vaše imovine prisilnoj naplati od strane banke. Nemoguće je reći u kojem smjeru bi se razvila čitava situacija.

Smatram da su Vam šanse za uspjeh u parničnom postupku sasvim dobre, no pitanje je što bi takav postupak Vama uistinu i donio.