Imao sam djeda u Americi koji je preminuo. Bio je u braku s mojom bakom koja živi u Hrvatskoj i nikad se nisu rastavili. U SAD-u je zadnjih 10-15 godina živio s drugom ženom (pretpostavljam u vanbračnoj zajednici). Ima li moja baka pravo na njegovu mirovinu? Imaju li moja majka i njezin brat pravo na isplatu od životnog osiguranja koje je djed imao?


Sama zakonska pravila kao i postupak nasljeđivanja u Republici Hrvatskoj uređeni su Zakonom o nasljeđivanju, međutim, prema sadržaju Vašega pitanja proizlazi da je Vaš djed živio i preminuo u Sjedinjenim Američkim Državama. Pretpostavljam da je bio i državljanin SAD-a te da je upravo u SAD-u stekao imovinu koja bi bila predmet ostavinskog postupka. Situaciju dodatno komplicira činjenica da je ostavitelj osoba koja je istovremeno imala zaključen brak, a živjela u izvanbračnoj zajednici s drugom ženskom osobom.

Ukoliko se radi o mirovini koja je isplaćivana iz nekoga od mirovinskih fondova ili kakve druge osnove iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno ako se radi o ugovoru o životnom osiguranju koji je zaključen u SAD-u, najuputnije bi bilo da se obratite izravno veleposlanstu SAD-a u Zagrebu. Nisam dovoljno stručan niti upućen da bih Vam tumačio propise drugih zemalja, no od veleposlanstva možete dobiti konkretnu uputu kojemu se tijelu u SAD-u trebate javiti te gdje s obzirom na zadnje prebivalište ostavitelja kako bi se djeca pokojnika, Vaša majka i njezin brat te supruga pokojnika, Vaša baka, uključili u ostavinski postupak i sukladno važećem zakonskom uređenju u SAD-u ostvarili svoja prava. Veleposlanstvo Vas vjerojatno može uputiti i na odvjetnika koji bi mogao zastupati Vaše interese ili Vas savjetovati o Vašim pravima.

Ukoliko je ostavitelj imao kakvu imovinu u Republici Hrvatskoj, a preminuo u SAD-u, potrebno je obratiti se nadležnom Matičnom uredu s dokazom o smrti ostavitelja te sastaviti smrtovnicu, nakon čega bi se pokrenuo ostavinski postupak kod nadležnog suda odnosno javnog bilježnika. Sukladno Zakonu o nasljeđivanju, Vaša baka te njezina djeca imala bi pravo na nasljeđivanje imovine iza pokojnoga djeda.