Majka je bila zatražila podjelu bračne stečevine, iako je bila u braku. U sudskoj nagodbi stoji da se sporazumno utvrđuje da su suvlasnici majka u 1/3 a otac u 2/3 kuće u kojoj žive. Ostalu bračnu stečevinu nisu dijelili, jer im nije bilo bitno - namještaj, auto, vikendica. Tata je umro. Što sada s tom ostalom imovinom, kako se ona dijeli? Je li to sve tatino ili dijele pola-pola?


Kako bih Vas posve konkretno odgovorio na ovo pitanje morao bih pred sobom imati tekst sudske nagodbe koju u svom pitanju opisujete. Treba uvidom u nju utvrditi jesu li se stranke na bilo koji način očitovale o preostaloj imovini stečenoj za vrijeme trajanja braka, odnosno je li se bilo koja od strana te nagodbe očitovala onoj drugoj da upravo njoj pripada preostala imovina. Ukoliko tome nije tako, sva ona imovina koja bi predstavljala ostavinu iza Vašega oca (npr. automobil koji se vodi kao njegovo vlasništvo), bit će predmet ostavinskog postupka u kojemu ćete je nasljeđivati Vaša majka i Vi te Vaša braća i sestre, sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju.

Ukoliko bi se tijekom ostavinskog postupka među nasljednicima postavilo pitanje pripada li neka imovina u ostavinu iza Vašega oca kao njegova isključiva imovina ili se radi o bračnoj stečevini koja u 1/2 pripada Vašoj majci, javni bilježnik koji vodi ostavinski postupak uputit će stranke da sadržaj ostavine, u vezi kojega postoji spor, utvrde sudskim putem.