Ima li moj otac pravo na nasljeđe od svog očuha? Bio je kao pravi sin mom djedu. I baka i djed su umrli, baka je umrla prije, a mi nismo proveli ostavinsku. Koja su prava mojeg oca?



Na temelju Zakona o nasljeđivanju, ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci, i njegovi ostali preci. Kako je pokojna baka prva preminula, ostavinu iza iste su temeljem zakona imali naslijediti tada živući, a sada pokojni djed, kao suprug, i vaš otac, kao sin, svaki u 1/2.

U vezi nasljeđivanja iza pokojnog djeda, koji je vašemu ocu bio očuh, jedino relevantno pitanje je da li je došlo do posvojenja, srodničkog ili roditeljskog iz članka 22. i 23. ZN-a. Ukoliko do posvajanja nije došlo, tada vaš otac ne nasljeđuje imovinu iza pokojnog djeda, svoga očuha, jer između njih nema srodničkog ili roditeljskog odnosa prema zakonu. Vaš otac bi mogao nasljeđivati djeda ako je on oporučno ili na drugi način raspolagao svojom imovinom za života u njegovu korist. Ako djed nema zakonskih nasljednika niti je raspolagao svojom imovinom za života, tada njegova ostavina predstavlja ošasnu imovinu, pa nekretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze, a pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao prebivalište na području Republike Hrvatske.