Nakon smrti roditelja, poslao sam zahtjev za vanparnično razvrgnuće suvlasništva kuće, gdje sam ja vlasnik 7/24, a nećakinja 17/24, jer se nismo mogli dogovoriti oko isplate. Prije dvije godine sud na Krku je odredio vještaka koji se nikad nije javio, pa sam poslao požurnicu. Tek sada je sud javio da se obustavlja vanparnični postupak jer protustranka osporava moj udio i poziva protustranku da pokrene parnični postupak. Od tada su prošla dva mjeseca i nećakinja oteže, pa me zanima što mi je raditi ako ona i dalje uživa u kući i ne misli pokretati parnicu?


U izvanparničnom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice primjenjuju se odredbe Zakona o vanparničnom postupku, članci 267. - 274. te odgovarajuća primjena odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Zakona o parničnom postupku. Kako navodite da ste vi pokrenuli postupak radi razvrgnuća suvlasničke zajednice, sud je pravilnom primjenom odredbi ZVP-a, konkretno članak 267., predlagatelja – vas, uputio u parnicu: "Ako se u postupku radi diobe ma od kojega suvlasnika ospori jedno od gore spomenutih pitanja, a ne može se o tome postići sporazum, sud će stranku s njenim zahtjevom radi raskidanja zajednice (diobe) uputiti na parnicu."

Jasno da protustranka, u ovom slučaju vaša nećakinja, nema interesa za pokretanjem parnice kada samostalno uživa nekretninu, a nije niti stavila zahtjev za razvrgnuće suvlasničke zajednice. Da je sud trebao vas uputiti u parnicu, osim navedene zakonske odredbe, upućuju i odluke Vrhovnog suda Hrvatske posl.br. Gž-1857/76 i Gž-205/81, odluka Okružnog suda u Šibeniku posl.br. Gž-255/80 a i Rješenje Županijskog suda u Varaždinu posl.br. Gž-6014/14. S obzirom na protek vremena, jasno je da vam je protekao rok za žalbu na rješenje suda koje opisujete u svom postupku, no to vas ne sprečava da u podnesku istaknete pogrešku suda i zatražite ispravak rješenja na način da se vas uputi da pokrenete parnicu. U tom slučaju razvrgnuće će se provesti i dovršiti u parničnom postupku koji ćete vi pokrenuti te se nećete ponovno "vraćati" u izvanparnični postupak.

U vezi drugog dijela pitanja, a slijedom odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kao suvlansik imate pravo zatražiti od nećakinje da vas uvede u suposjed nekretnine koja je predmet vašeg suvlasništva, pa i sudskim putem, a ukoliko ista to odbija učiniti, imate pravo pred sudom zatražiti da ju se obveže da vam isplati naknadu za korištenje vašega suvlasničkog dijela nekretnine.

Kako nije izgledno da ćete uspjeti sporazumno s nećakinjom razriješiti ovu situaciju, bilo bi uputno da se za stručnu pomoć obratite odvjetniku po svom izboru.