Najviše D vitamina (i do 90 %) nastaje u organizmu pod utjecajem sunčanih zraka

 

Zdrava mlada ženska osoba šalje mi nalaz koncentracije D vitamina u krvi. Ostali standardni nalazi u granicama su normalnog, a D vitamin je na razini 45,7 nmol/l. Donja granica normalnoga je 75 nmol/L. Pacijentica je kontrolirala nalaze jer se požalila svom liječniku da je nešto više nervozna i umorna.

U nekoliko navrata smo spominjali važnu ulogu D vitamina u organizmu. Ponovimo osnovne: ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju koštane mase, a po nekim autorima nedostatak D vitamina može biti uzrok nastanka dijabetesa, bolesti crijeva, pojačava alergijske reakcije, posebice respiratornog sustava, može dovesti do nastanka nekih vrsta karcinoma i još dosta bolesti.

Najviše D vitamina (i do 90 %) nastaje u organizmu pod utjecajem sunčanih zraka. Možemo ga nešto dobiti i unošenjem pojedine hrane, prvenstveno plave ribe, nešto ga ima u mliječnim proizvodima i jetricama, ali bih ovo s konzumacijom jetrica pripazio zbog industrijskog hranjenja životinja i nakupljanja mnogih otpadnih tvari baš u jetrima. Navodno se hranom unosi dnevno samo 20 % dnevnih potreba. Znači sunce, pa ponovo sunce. No, i tu imamo problem, jer izloženost suncu sa zaštitinim kremama nema nikakvu efikasnost. Potrebno se izlagati suncu u periodu ljeta maksimalno 10-15 minuta dnevno bez zaštite kože zbog nastanka D vitamina, a onda svakako upotrijebiti zaštitu zbog štetnog djelovanja sunca na kožu. Sada dolazimo do pitanja - što raditi u onim periodima godine kada nema dovoljno sunca? Prvo treba u dogovoru s liječnikom utvrditi razinu D vitamina u organizmu, pa na osnovu toga odrediti dozu uzimanja preparata D vitamina. Treba naglasiti da su rizične grupe djeca i stariji, ali kao što vidite i drugi, pogotovo kada žive u gradovima i premalo izlaze na sunce. Tu možemo još dodati i nove civilizacijske navike prekomjernog korištenja tehnologije, a sve manje prirodnog načina života.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]