Kod postavljanja hrane na vaš buffet stol vrlo je važan i tajming, jela se postavljaju na stol dvadesetak minuta prije dolaska gostiju. Jela koja su osjetljivija na više temperature od onih u hladnjaku iznose se na stol zadnja kako se ne bi narušio njihov izgled i trajnost na sobnoj temperaturi

 

 

U tekstu koji slijedi pronađite savjete vezane uz potrebne količine hrane za jednostavni hladni buffet za stotinjak gostiju.

Za jedan hladni buffet u vašoj organizaciji za navedeni broj uzvanika, po osobi će vam trebati:  10 dkg narezaka u omjerima 60:40 mesni naresci i sir, dakle, na stotinu gostiju 10 kg, uz dodatke kao što su masline, kiseli krastavci, mozzarella s rajčicom, bosiljkom i slični dodaci koje volite, koji će uljepšati i zašareniti svečani stol. Pripazite da poslužite vrhunske nareske, u ljetnim danima izbjegavajte posluživati “mekane” nareske kao što je šunka s obzirom da se na visokim temperaturama brzo suše, što narušuje njihov estetski izgled i kvalitetu. Trebat će vam naravno i kruh, vrsta prema željama, 10 dkg po osobi, na zadani broj uzvanika 10 kg.

Ponudu stola možete obogatiti finger food zalogajima kao što su tapasi, pintoxi, antipasti ili klasičnim kanapeićima. Po osobi će vam trebati minimalno 5 komada, što na sto uzvanika iznosi minimum petstotinjak komada. Možete ponuditi i različite hladne salate ukupno količinski 15 dkg po osobi odnosno 15 kg na stotinu gostiju. 

Što se tiče desertnih jela kao što su sitni kolači, trebat će vam 10-15 dkg po osobi (5-8 kom). Možete se odlučiti i poslužiti i voće za osvježenje u ljetnim danima kada se najčešće održavaju ovakve svečanosti, tada će vam trebati oko 15 dkg voća po osobi.

Prilikom planiranja jelovnika trebate znati koliko vaših gostiju ima određena ograničenja u prehrani, imaju li intoleranciju na određenu hranu ili pak ne konzumiraju meso i sl.

Treba naglasiti da navedeni normativi nisu količinski namijenjeni za cijeli obrok/ručak već kao zakuska uz piće.

Kod postavljanja hrane na vaš buffet stol vrlo je važan i tajming, jela se postavljaju na stol dvadesetak minuta prije dolaska gostiju. Jela koja su osjetljivija na više temperature od onih u hladnjaku iznose se na stol zadnja kako se ne bi narušio njihov izgled i trajnost na sobnoj temperaturi. Hladna jela bez posebnog hlađenja ne bi trebala ostati duže od sat i pol na buffet stolu. Pripazite da se prazni pladnjevi na vrijeme zamjene s punima i da ne stoje predugo na stolu kako je navedeno.

Nakon završetka eventa na vašoj lokaciji gosti se najčešće sele na novu gdje se svečanost nastavlja, i trebat ćete odrediti tko ostaje kako bi se prostor očistio, preostala hrana spremila i sve pomalo vratilo u prvobitno stanje.