Preuzeo bih jednu tvrtku j.d.o.o. Odgovaram li kao novi direktor za poslovanje ili možebitne nepravilnosti u poslovanju bivšeg direktora tj. mog predhodnika?

 

Za radnje koje je u svojstvu člana uprave (direktora) poduzimao vaš prethodnik odgovara on, jer je bio član uprave u vrijeme kada je neka radnja poduzeta. Uprava i vlasnici društva odgovorni su za poslovanje društva sukladno pozornosti dobrog i savjesnog gospodarstvenika što posebice uključuje odgovornost za točnost financijskih izvješća, osiguranje likvidnosti i solventnosti, sustavno praćenje, procjenu i strategiju održavanja adekvatne razine kapitala te pokretanje stečaja. Oni mogu i prekršajno i kazneno odgovarati ako koriste društvo za to da bi postigli ciljeve koji su im inače zabranjeni, da bi oštetili vjerovnike, odnosno ako protivno zakonu upravljaju imovinom društva kao da je to njegova imovina, u svoju korist ili u korist neke druge osobe, te umanji imovinu društva, što rezultira nemogućnošću društva da podmiri svoje obveze.

Važno je naglasiti da, iako nećete odgovarati za prekršaje iz raznih područja, postupanja protivno interesima društva, štetu koja je takvim postupanjem prouzročena odnosno nećete imati kaznenu odgovornost, to ne isključuje odgovornost trgovačkog društva i posljedice koje utvrđenje prekršaja, nepravilnosti ili kaznenih djela ima na isto, pa taj rizik svakako preuzimate ukoliko sumnjate da u poslovanju društva postoje ili mogu postojati nepravilnosti.