Mali smo poduzetnik koji posluje u unajmljenom prostoru, do kojeg vode vanjske stepenice koje su za lošeg vremena kliske. Postavili smo upozoravajuće naljepnice na nekoliko mjesta i usmeno upozorili sve poznate posjetitelje i djelatnike.  Možemo li odgovarati za naknadu štete ukoliko se netko od posjetitelja ipak ozljedi?


Mjere koje poduzimate kako biste upozorili sve osobe koje se stepenicama koriste na eventualnu opasnost nikada posve ne isključuju mogućnost da Vas neka od tih osoba pozove na odgovornost za štetu koju bi pretpjela padom na stepenicama odnosno da protiv Vas pokrene parnični postupak radi naknade štete ukoliko Vaše postupanje ili ne postupanje (propust) smatra razlogom radi kojega je do štetnog događaja došlo.

Pitanje odgovornosti za štetu prilično je kompleksno pravno pitanje koje uređuje Zakon o obveznim odnosima, Zakon o radu jednim svojim dijelom ako je došlo do štete na radu, pa i ekstenzivna sudska praksa na koju uvijek treba obratiti pozornost.

Upravo je sudska praksa klizave stepenice, odnosno stepenice koje postaju skliske zbog padalina, bilo kiše ili snijega, u značajnom broju slučajeva svrstavala u odgovornost za štetu od opasne stvari ili djelatnosti iz članka 1063. Zakona o obveznim odnosima koji propisuje da se smatra da šteta nastala u vezi s opasnom stvari, odnosno opasnom djelatnošću potječe od te stvari, odnosno djelatnosti, osim ako se dokaže da one nisu bile uzrok štete. Prema članku 1064. ZOO-a, za štetu od opasne stvari odgovara njezin vlasnik, a za štetu od opasne djelatnosti odgovara osoba koja se njome bavi.

Zakon o obveznim odnosima predviđa u članku 1067. da se vlasnik oslobađa odgovornosti ako dokaže da šteta potječe od nekog nepredvidivog uzroka koji se nalazio izvan stvari, a koji se nije mogao spriječiti, izbjeći ili otkloniti, ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika ili treće osobe, koju on nije mogao predvidjeti i čije posljedice nije mogao ni izbjeći, ni otkloniti, a djelomično se oslobađa odgovornosti ako je oštećenik djelomično pridonio nastanku štete. Ako je nastanku štete djelomično pridonijela treća osoba, ona odgovara oštećeniku solidarno s vlasnikom stvari, a dužna je snositi naknadu razmjerno težini svoje krivnje.

Niste to u svom pitanju naveli, no predmetne stepenice bi svakako valjalo uključiti i u procjenu rizika na radu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu.

Sva upozorenja koja ste istaknuli, kao i činjenica da upozoravate radnike te posjetitelje o eventualnoj opasnosti od stepenica svakako utječe na smanjenje Vaše odgovornosti ukoliko do štetnog događaja dođe, a sud u konkretnim situacijama od slučaja do slučaja procijenjuje jesu li ispunjeni neki od uvjeta z članka 1067. ZOO-a sukladno kojima bi došlo do potpunog ili djelomičnog isključenja vaše odgovornosti.