Planiram dati otkaz kod trenutnog poslodavca, jer sam dobila priliku za posao u Njemačkoj. Trenutno imam kredit u OTP banci. Kredit se ne naplaćuje putem trajnog naloga, već putem administrativne zabrane. Uredno otplaćujem kredit i nastavit ću s uplatama iz Njemačke. Je li administrativna zabrana zapljena plaće u slučaju da se kredit ne plaća uredno, budući da mi taj pojam nije jasan, a naveden je u dokumentaciji u kreditu? Hoću li imati problema s odlaskom u inozemstvo i davanjem otkaza zbog navedene administrativne zabrane? Moram li obavijestiti banku o davanju otkaza ili to čini poslodavac? Od instrumenta osiguranja imam samo policu životnog osiguranja.

 

Adminstrativna zabrana je ovršna javnobilježnička isprava, propisana člankom 23. Ovršnog zakona, kojom ste vi kao dužnik dali suglasnost da se radi naplate vjerovnikove, bankine, tražbine zaplijeni dio vašeg stalnog novčanog primanja i da se isplati izravno vjerovniku, na način određen u toj ispravi. Takva isprava ima pravni učinak rješenja o ovrsi, a predmet ovrhe je plaća koja vam se isplaćuje. Isprava se predaje poslodavcu koji određeni iznos usteže i prenosi vjerovniku. Ukoliko prestane radni odnos, poslodavac je o tome dužan obavijestiti vjerovnika.

S obzirom se naplata vaše obveze po kreditu više neće vršiti putem predmetne administrativne zabrane, najuputnije bi bilo da sami o tome unaprijed obavijestite banku te dogovorite trajni nalog na vašem tekućem računu na koji ćete vršiti uplate iz inozemstva ili ugovorite kako ćete izravno vršiti uplate na račun koji vam banka kao vaš vjerovnik naznači.