Česti su individualni radni sporovi, u kojima radnici, u svojstvu tužitelja traže od suda da utvrdi nedopuštenost odluke poslodavca o izvanrednom otkazu ugovora o radu. To se javlja u svim djelatnostima i kod brojnih poslodavaca.

Izdvojili smo slučaj odluke poslodavca koji realizira djelatnost javnog cestovnog prijevoza putnika, kojom daje izvanredni otkaz ugovora o radu vozaču autobusa zbog “nanošenja štete ugledu poslodavca” i drugoga.

U tužbi tužitelj – radnik koji je dobio odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu navodi: kada je dobio odluku (kada je primio); da je bio vozač autobusa kod tuženog poslodavca na temelju ugovora o radu od određenog dana na neodređeno vrijeme; da je tuženik – poslodavac u odluci o izvanrednom ugovoru o radu naveo da je to “zbog osobito važnih činjenica i to nanošenjem štete ugledu tvrtke iznošenjem netočnih podataka u javnim glasilima i izazivanjem nepovjerenja prema prijevoznim sre dstvima i ukupnoj sigurnosti putnika”.

Traži da nadležni sud provede postupak i da donese presudu: da utvrdi nedopustivost odluke tuženog poslodavca o izvanrednom otkazu ugovora o radu; da ga se vrati na posao vozača autobusa kod tuženog uz naknadu plaće od prestanka rada do povratka na rad.

Sud prvog stupnja odbio je tužbeni zahtjev tužitelja radnika. Po žalbi radnika isto je odlučio i drugostupanjski sud, pa je radnik tužitelj zatražio revizije presuda pred vrhovnim sudom Republike Hrvatske. Vrhovni sud je u postupku revizije ukinuo obje presude ( I i II ) i predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje.

Može bit dobro za praksu u sličnim sporovima pa se navode stajališta Vrhovnog suda:

“Koje su posljedice istupanja tužitelja, vozača autobusa koji iznosi negativna mišljenja o radu poslodavca (“autobusi – kamikaze”; “stari i dotrajali”, a kad se šta dogodi kriv je vozač” i dr.) da li su to osobito važne činjenice zbog kojih se izvanredno može otkazati ugovor o radu.”

“Tuženi poslodavac bavi se prijevozom putnika kojom može ugroziti sigurnost tih osoba pa ako je istina da su autobusi stari i dotrajali, odnosno tehnički neispravni, te da se obavljaju samo nužni popravci, pa je to tužitelj-radnik iznio “onda se to teško može prihvatiti i ocijeniti kao razlog za izvanredni otkaz”;

To u ponovljenom postupku sud mora utvrditi točno i nedvojbeno.