Prije osam godina majka je umrla i ostavila kuću  po pola meni i bratu. Prije par dana je bratu došao papir od B2 kapitala da je nasljedio kredit od majke, kako on, tako i ja.
U vlasničkom listu jasno piše da nema tereta. Sve ove godine nas nitko nikada nije kontaktirao, na ostavinskoj nije bilo priče o nikakvom kreditu. U vlasničkom listu nikad nije bio upisan dug niti kredit, iako je taj kredit dignut na kuću. Majka je uplaćivala životno osiguranje koje je namijenjeno tome da se nakon smrti isplati kredit, ali ja sam bila maloljetna u vrijeme smrti te je brat podigao sav novac i trošio na gluposti, što sam kasnije saznala. Možete li mi pomoći kakvim savjetom?


Jedno od temeljnih načela nasljednog prava jeste da nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Dakle, ukoliko ste naslijedili nešto što vrijedi npr. 10.000,00 kn, tada do navedenog iznosa odgovarate za dugove ostavitelja. Važno je za naglasiti da ne odgovarate samo onim dijelom imovine koju ste naslijedili već bilo kojim dijelom svoje imovine. Dakle, ako ste naslijedili suvlasnički udio na nekretnini, tada za dug ne odgovarate samo tim suvlasničkim dijelom, već bi se naplata istoga mogla provesti i na vašim novčanim sredstvima. 

Što se tiče postupanja vjerovnika koji vas nije ranije obavijestio o dugovanju, odnosno što nije upisao ili nije imao mogućnosti upisati založno pravo (hipoteku), sve to skupa, nažalost, ne utječe na pitanje postoji li ili ne postoji stvarni dug odnosno vaša obveza da istog u dijelu namirite. U tom smislu svakako vam je potrebno više podataka o samom dugovanju (koji je osnov, kada je bilo dospijeće, jesu li pokrenuti kakvi postupci protiv pokojne radi naplate i sl.) da biste mogli odlučiti o vašim daljnjim koracima. Dakle, svakako se trebate obratiti vjerovniku sa zahtjevom da vas obavijesti i podastre dokumentaciju iz koje proizlazi potraživanje kako biste mogli odlučiti o daljnjim koracima.