Za vrijeme Domovinskog rata bio sam pripadnik Policije RH, ali zbog boravka u inozemstvu nisam ostvario statut branitelja. Imam li pravo na dvostruki radni staž i ako ga imam, kako to ostvariti? Navedeni staž mi je potreban za odlazak u mirovinu.


Važeći Zakon o obrani propisuje da se pripadnicima Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova koji su zaposleni ili im se staž osiguranja računa po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. računa se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju, a hrvatskim braniteljima koji nisu zaposleni ili ne ostvaruju staž osiguranja po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju. Članak 33. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uređuje pravo na priznavanje staža u dvostrukom trajanju za hrvatske branitelje, a na ovo područje na odgovarajući način primjenjuje se i Zakon o mirovinskom osiguranju.

Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu te odgovarajući statusi dokazuju se potvrdama koje iz svojih evidencija izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova ili Ministarstvo obrane. S obzirom da ste sudjelovali u Domovinskom ratu kao pripadnik MUP-a, najuputnije je da se upravo tom Ministarstvu i obratite. Sukladno navedenom, s potvrdom o svom statusu ostvarivat ćete sva prava koja Vam pripadaju kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.