Nakon rastave, ja sam dobila skrbništvo. Alimentacija mi nije plaćana pa sam podigla ovrhu na 10 godina. Sada mi je dug još 5 mjeseci. U međuvremenu otac djeteta je poginuo. Koja su sad moja prava?


Vaše dijete je nasljednik iza svog pokojnog oca i to nasljednik prvog nasljednog reda, pa ono nasljeđuje oca zajedno s drugom njegovom djecom i bračnim drugom ako je u vrijeme smrti bio u braku na jednake dijelove. Bez obzira što je i stranka (nasljednik) u ostavinskom postupku iza pokojnog oca, vaš sin ima pravo da mu se iz vrijednosti ostavine namiri i njegovo dospijelo potraživanje na ime uzdržavanja koja je utvrđeno pravomoćnom sudskom odlukom, a može tražiti i odvajanje ostavine od imovine nasljednika, namirenje svoga potraživanja iz ostaviteljevih imovinskih prava, a da se tek potom ostatak ostavine rasporedi nasljednicima, sve kako propisuje članak 140. Zakona o nasljeđivanju.

Maloljetno djete dužni su uzdržavati i baka i djed onog roditelja koji dijete ne uzdržava, pa ukoliko su navedene osobe živuće i ako su za to ispunjeni uvjeti koje Obiteljski zakon predviđa, moguće je daljnje uzdržavanje potraživati od tih osoba.