Poremećaji probavnog sustava su česti problemi koje treba ozbiljno shvatiti.


Odmah na početku treba reći da se zatvor sve više javlja kao rezultat načina života i to je problem kome se ne poklanja adekvatna pozornost. Dijagnoza opstipacija ne pripada kategoriji atraktivnih dijagnoza i stanja. Za niz bolesti, stanja, neraspoloženja, umora, glavobolja itd., opstipacija može biti glavni ili jedan od popratnih uzroka zdravstvenih problema.

No, red bi bio da damo i osnovnu definiciju opstipacije. Treba naglasiti da ima više definicija, a jedna od njih je “zatvor je stanje kada imamo otežanu i rijetku stolicu”. To je dosta općenito tumačenje, jer je nekima opstipacija tek ako nema stolice nakon 7 dana, a nekome bi trebala stolica biti svaki dan. Razmišljajmo na jednostavan način, a taj je da je stolica otpadni produkt hrane koju uzimamo i da bi trebalo da se otpadni, pa samim time i štetni elementi, što prije izbace iz organizma.

Općenito razmišljanje je da je uredna stolica ona koja je redovita i to u razmaku 1-3 dana.

Osnovna podjela zatvora je na akutan ili kroničan, ali ima stanja koja su kombinacija ova dva.

Kada govorimo o uzrocima akutnih zatvora, onda treba nabrojati neke od osnovnih, a to je hernija, priraslice potrbušnice, neurološke ozljede, jaki mineralni poremećaji, lijekovi (antihistaminici, antipsihotici, spazmolitici, opijati, blokatori Ca kanala, opća anestezija i dr.).

U kroničnu opstipaciju spadaju one kojima su uzroci metabolički poremećaji, sustavni poremećaji, bolesti centralnog i/ili perifernog živčanog sustava, tumori i ostali rijeđi uzroci.

Vrlo važno je naglasiti da ljudi trebaju ozbiljno shvatiti stanje neuredne stolice, a među ostalim poseban problem je zatvor.

Poremećaji probavnog sustava su česti problemi koje treba ozbiljno shvatiti. Posebno su ozbiljna stanja kada imamo tvrd trbuh, povraćanje, krv u stolici, ubrzano mršavljenje. U takvim stanjima treba se odmah javiti liječniku. Inače, kao i kod drugih stanja, pravovremena dijagnoza pruža više mogućnosti za adekvatno liječenje.

Za rješavanje problema zatvora ima više metoda. Među prvim je promjena prehrane u smislu uzimanja hrane s više vlakana, konzumacija više vode i kretanje. Tu su još i “narodni lijekovi” (smokve, šljive, maslinovo ulje, mekinje). Među metodama još spominjemo i klizme, ali zamolio bih da se to radi uz kontrolu zdravstvenog osoblja. Za sve ostale metode potrebno je uključiti liječnika, a posebice gastroenterologa, jer bez stručne pomoći može doći do teških komplikacija.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]