Tikvica ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična je namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje osjećaj sitosti. Kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija

 

Donosim vam recept za još jednu laganu pitu, bez glutena, jednostavne pripreme i bogatog okusa tikvice, kukuruza, šampinjona, mozzarelle i cheddar sira.

Tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem.

No, u kuhinjama diljem svijeta, a tako i u Hrvatskoj, spremaju se kao i ostatak povrtnih plodova.

Postoji mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Tikvica ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična je namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje osjećaj sitosti. Kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva.

Tikvica je biljka koje lako uspijeva. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno,osunčano tlo i puno vode. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu za quesadille, u Francuskoj se koristi u ratatouilleu, u Turskoj se s njom pripremaju palačinke, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, mogu se jesti i cvjetovi tikvice koji se najčešće spremaju u tempuri i prava su delikatesa.

 

SASTOJCI:



  • 1 tikvica
  • 1 klip kukuruza šećerca
  • 200 g šampinjona
  • 1 manja kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 125 g mozzarelle
  • 100 g cheddar sira
  • sol
  • papar
  • 3 žlice maslaca

 

PRIPREMA:




Povrće oprati, kapulu i češnjak izrezati na sitno, tikvicu i gljive izrezati na ploške.

Na tavi zagrijati maslac i dodati kapulu, češnjak, tikvice i gljive. Dinstati 5-10 minuta da povrće omekša.

Odrezati kukuruzna zrna s klipa i dodati u tavu. Posoliti, popapriti, promiješati i ugasiti vatru.

Zagrijati pećnicu na 180ºC.

Mozzarellu narezati na kockice, sir naribati, jaja izlupati vilicom, začiniti i sve zajedno promiješati.

U zdjelu s jajima dodati povrće i sve zajedno promiješati (meni je povrće pustilo dosta vode pa sam ga malo procijedila prije dodavanja u smjesu jaja i sira).

Smjesu izliti u kalup za pečenje namazan maslacom (oblaganje s papirom za pečenje se nije pokazalo najbolje, jer se papir namočio), vrh pite ukrasiti s tikvicama i naribanim sirom.

Prekriti folijom i peći 20 minuta na 180ºC, nakon 20 minuta skinuti foliju i peći još 10 minuta s upaljenim ventilatorom da se pita zarumeni.

Prije posluživanja neka odstoji 15-ak minuta.