Kada je u pitanju Rh sustav, posebnu pozornost treba posvetiti trudnicama. Kod žena koje imaju krvnu grupu s negativnim Rh faktorom, a partner ima Rh pozitivnu grupu, može doći do određenih reperkusija na plod

 

 

 

Suprug i ja oboje smo 0 krvna grupa, no kod mene na kartici piše samo 0 pozitivna, a kod njega Rh 0 pozitivna. Koje je značenje toga Rh? Imamo li istu krvnu grupu?

 

 

 

Prije nekoliko godina objavio sam veći članak o krvnim grupama kojeg možete pročitati na Internet stranici Burze (burza.com.hr/portal/sto-su-krvne-grupe-i-rh-faktor/11357).

No, vodeći računa o interesu i zabrinutosti čitateljice, danas ćemo te njene dileme razjasniti.

Ponovimo neke osnovne činjenice.

Prvo, osnovna podjela krvnih grupa je već skoro svima znana i to je ona koja kaže da postoje krvne grupe A, B, AB i 0.

Pored ove osnovne podjele krvnih grupa, treba naglasiti da postoji još i više specifičnih čimbenika koji u sebi sadrže i druge elemente koji određuju dodatne specifičnosti i dodatne krvne grupe.

Među najvažnijima tu ćemo spomenuti Rh sustav.

Naime, kod nekih ljudi na eritrocitima (crvenim krvnim elementima) imamo prisutni Rh antigen i takvu krvnu grupu nazivamo Rh pozitivnom. Kod nekog drugog pacijenta ne nalazimo taj antigen i to zovemo Rh negativnom krvnom grupom.

Najbolje je kod transfuzija pacijentu dati istu krvnu grupu iz ABO i Rh sustava. To znači pacijentu koji ima 0 Rh pozitivnu krvnu grupu dati istu odgovarajuću krvnu grupu.

Kada je u pitanju Rh sustav, posebnu pozornost treba posvetiti trudnicama. Kod žena koje imaju krvnu grupu s negativnim Rh faktorom, a partner ima Rh pozitivnu grupu, može doći do određenih reperkusija na plod. Danas, s razvijenom transfuzijskom medicinom taj se problem dobro riješava. Između ostalog se, kada žena zatrudni, u sklopu osnovnog praćenja trudnoće određuje krvna grupa žene. Ako postoji Rh nepodudarnost, onda se trudnici daju za to odgovarajući lijekovi nakon poroda.

Što se tiče samog pitanja čitateljice, moja preporuka je da otiđe na transfuziologiju te da ponovno provjeri krvnu grupu s Rh faktorom i da se u knjižici upiše pravo stanje. Iako se iz teksta može pretpostaviti da se radi o pozitivnom Rh faktoru i kod čitateljice, jedina ovlaštena institucija koja može ispraviti podatke u knjižici je Zavod za trasfuziologiju.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]