06.04.2016.

Plaćaju li se doprinosi za domaću radinost koja se obavlja uz postojeći posao?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

U veljači 2014. otvorila sam domaću radinost koju sam zatvorila u lipnju 2015. godine. Pri otvaranju sam valjda 100 puta pitala moram li plaćati doprinose ako sam zaposlena. Nekoliko službenika tvrdilo je da ništa ne moram plaćati osim paušalnog poreza koji sam uredno namirila prije zatvaranja . Nedavno sam dobila rješenje za 2014. g. s rokom plaćanja 15 dana za doprinose. Kako je moguće da dva puta plaćam doprinose?

 

Svaki puta kada se radi o drugoj djelatnosti, tj. o obavljanju djelatnosti uz zaposlenje, doprinosi se plaćaju na utvrđeni iznos dohotka. U Vašem je slučaju Porezna uprava bila troma u izdavanju rješenja, pa smatrajte svojim benefitom što ste toliko dugo raspolagali tim novcem. Što se tiče informacija, referenti u PU nisu savjetnici, niti su dužni poznavati sve propise, pa o njima obavještavati porezne obveznike. To je žalosna činjenica. Žao mi je što ste ovako prošli, ali otezanjem ćete samo povećati svoj dug.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .