Sve što je potrebno obrtniku koji će svoje proizvode plasirati putem interneta, jeste upisati djelatnost informatičkog društva. Ovo se odnosi i na plasman putem vlastite web stranice ili putem svjetskih portala

Novi svijet nastao tijekom epidemije značajno je promijenio poslovanje mnogih poduzetnika. Kao i svaka kriza, i ova je donijela nove prilike. Jedna od njih je značajno olakšano poslovanje putem interneta, jer su alati i mediji za takav rad dosegli visok stupanj razvoja i istovremeno su postali dostupniji.

Iako se to možda početnicima čini potpuno novim načinom poslovanja, zapravo se radi samo o načinu plasiranja poduzetničkog proizvoda, u najširem smislu koji uključuje i usluge, marketing, edukaciju, prodaju itd.

Mnogi koji su naviknuti na rad u realnom svijetu i dalje zaziru od premještanja ili proširivanja poslovanja na internet, pa je ovo što slijedi zamišljeno kao jednostavna instrukcija i podstrek.

 

OSNOVE

Za početak želim naglasiti da je svim poduzetnicima internet dostupan medij. Ne postoje posebne vrste obrta ili poduzeća za poslovanje na mreži, što je pitanje koje mi se često postavlja na konzultacijama. “Ja bih to samo preko interneta, pa mi možda ništa ni ne treba” - često čujem.

Obrti paušalno oporezovani, kao i obrti koji vode poslovne knjige, registrirani su kao gospodarsko poslovanje fizičke osobe. Njihova poslovanja mogu biti jednostavna, s jednom ili nekoliko djelatnosti ili razgranata i razvijena.

Primjerice, jednostavno poslovanje je onog obrta koji proizvodi neke rukotvorine, proizašle iz hobija i koje je navikao plasirati na sajmovima. Obično je i registrirana samo ta jedna djelatnost.

 

PRODAJA ILI TRGOVINA?

Na ovo se nadovezuje i učestalo nepoznavanje razlike između prodaje i trgovine, pa postoji zabluda kako za prodaju svojih proizvoda treba imati registriranu trgovinu putem interneta i skladište.

Ipak, ovo nije točno iz razloga što je prodaja onoga što poduzetnik sam proizvede upravo cilj njegovog poslovanja, a o trgovini bi se radilo tek u slučaju da obrtnik nabavlja robu na tržištu i preprodaje ju dalje.

Tek tada se radi o trgovini, a ne o prodaji svojih proizvoda.

Tek tada su potrebni minimalni tehnički uvjeti za obavljanje trgovine, pa tako i one putem interneta.

Sve što je potrebno obrtniku koji će svoje proizvode plasirati putem interneta, jeste upisati djelatnost informatičkog društva. Ovo se odnosi i na plasman putem vlastite web stranice ili putem svjetskih portala.

Isto se odnosi na poduzeća.

 

POREZI

Što se tiče poreza, primici ili prihodi ostvareni putem interneta kao kanala prodaje ili ostvarivanja kontakta s kupcima jednaki su svim ostalim primicima ili prihodima.

Dodatno, s obzirom da se internetom često ostvaruje realizacija s kupcima iz inozemstva, potrebno je voditi računa o obvezama vezanim uz PDV, koje imaju i oni koji nisu u sustavu PDV-a.

Prije bilo kakve nabave ili isporuke usluge od ili prema EU poduzetnicima, potrebno je pribaviti PDV ID broj, kako bi obrtnik ili poduzeće bili registrirani u VIES bazi.

Naime, svi poduzetnici, pa tako i paušalno oporezovani, što naglašavam jer često smatraju sebe izuzetim iz obveze - dužni su izvještavati Poreznu upravu o svojim isporukama usluga inozemnim poduzetnicima.

Ako se radi o poduzetnicima iz trećih zemalja, podnosi se samo PDV obrazac, a ako se radi o poduzetnicima iz EU, podnosi se i obrazac ZP.

Kada poduzetnik koristi bilo koji inozemni portal koji posreduje u prodaji ili u spajanju izvršitelja s naručiteljima, na njihovu proviziju je potrebno platiti PDV hrvatskoj državi, o čemu se izvještava na PDV obrascu i dodatno na PDV-S obrascu, ako se radi o nabavi od EU poduzetnika.

 

NOVOST OD SRPNJA 2021.

Od srpnja ove godine stupa na snagu novi propis koji obvezuje one koji isporučuju građanima u europskim državama da nakon prijeđenog određenog limita, istima naplaćuju PDV po stopi njihove države te da o svemu izvještavaju analitički. O tome će biti još riječi kada budu više poznati provedbeni detalji.

 

ZAKLJUČAK

Zaključimo da je korištenje interneta za realizaciju velika mogućnost za sve poduzetnike jer ih spaja s cijelim svijetom. Porezne vlasti svih država ovakav razvoj međunarodnog poslovanja prate na svoj način, jer moraju osigurati saznanje o iznosima ostvarenih isporuka i punjenju državnih proračuna. Sve to je, međutim, dio posla i obveza poduzetnika i na njima je da te obveze integriraju u svoje poslovne procese. S obzirom na povećane prihode, ovo nikome ne bi trebao biti problem.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predložite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge