Ima li radnik pravo na otpremninu nakon davanja izvanrednog otkaza ugovora o radu radi teške povrede iz radnog odnosa tj. neisplate tri uzastopne plaće i ima li pravo na naknadu za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje? Radnik je bio neprekidno zaposlen kod istog poslodavca deset godina.


Pravo na otpremninu propisano je člankom 119. Zakona o radu kao pravo radnika kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika. Radnik ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Dakle, nema pravo na otpremninu onaj radnik koji otkazuje Ugovor o radu poslodavcu.

S druge strane, prema članku 39. stavak 1. točka 1. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca. Stoga, mogli biste ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.