S Torpedom sam sklopio ugovor o otplati stana na rate. Prije par godina Grad Rijeka je plaćanje Torpedu predao firmi Stan-projekt. Prošle godine Stan-projekt mi je javio da nije legla rata za otplatu stana od 6. mjeseca 2004. godine. Uplatnicu sam pronašao i pokazao je njima, na što su me iz Stan-projekta uputili da sam potražim gdje je zapeo novac od rate.

Pisao sam zadruzi Dukat gdje je rata uplaćena, a oni su mi odgovorili da je prošlo više od 11 godina te da je to u zastari. Također, u Privrednoj banci Zagreb, koja je kupila Adria banku preko koje su išle Dukatove transakcije, ne žele mi dati odgovor što je s novcima.

Po preporuci Udruge za zaštitu potrošača, Stan-projektu sam poslao preporučeno pismo da mi izdaju specifikaciju, na što su se oni oglušili. Umjesto toga, uporno mi šalju obavijest da će izvršiti ovrhu u visini rate.

Mogu li oni sjesti na bankovni račun bez da ja o tome unaprijed dobijem obavijest? U Stan-projektu mi govore da kada budem uplatio zadnju ratu da mi neće izdati potvrdu da sam podmirio sve rate, kako da se zaštitim?

 

Ovršni postupak može se pokrenuti na temelju ovršne ili vjerodostojne isprave. U situaciji koju opisujete, ovršna isprava bi mogao biti jedino ugovor koji imate zaključen s vjerovnikom, i temeljem kojega vršite isplate, ukoliko je sačinjen u formi javnobilježničkog akta, pa bi temeljem takve isprave vjerovnik mogao pokrenuti ovršni postupak.Ukoliko nema zaključenog takvog ugovora, ovrha se može pokrenuti na temelju vjerodostojne isprave, primjerice računa, ako vam po dospijeću rate vjerovnik izdaje fakturu koju plaćate. Ako ni to nije slučaj po vašem ugovoru, tada, da bi se pokrenuo kakav ovršni postupak vjerovnik bi najprije morao pokrenuti parnični postupak da se utvrdi vaša obveza na podmirenje određenog iznosa novca pa po pravomoćnosti iste pokrenuti ovršni postupak.

Obzirom vi imate uplatnicu kao dokaz da ste svoju obvezu izvršili, odnosno uplatu izvršili na račun koji je bio naznačen od vjerovnika za uplate, tada je snažna vaša pozicija kojom dokazujete da ste obvezu ispunili, ukoliko do kakvog postupka dođe. Jednako tako, s obzirom na protek vremena, držim i da u slučaju pokušaja prisilne naplate ili pokretanja parničnog postupka možete s uspjehom isticati prigovor zastare potraživanja.

Ukoliko vjerovnik po podmirenju svih rata ne bude htio ispuniti svoju obvezu da vam izda potrebnu potvrdu o podmirenju cjelokupnog dužnog iznosa, tada ćete imati mogućnost da takvu potvrdu ishodite kroz parnični postupak odnosno da potvrdu zamjeni pravomoćna sudska odluka.