Radila sam u BiH protekle tri godine. Nakon udaje sam se dosellila u Zagreb. Priznaje li mi se radni staž iz BiH u RH?


BiH i Republika Hrvatska imaju zaključen ugovor o socijalnom osiguranju, a odredbe kojega reguliraju pitanja ostvarenja prava koja proizlaze iz mirovinskoga osiguranja.

Za prava koja želite ostvariti temeljem činjenice mirovinskoga osiguranja u BiH trebate se obratiti nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa Zahtjevom za utvrđivanjem razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu. Tako podneseni zahtjev smatra se podnesenim u obje države ugovornice, dakle BiH i RH. Najčešće se ovakvi zahtjevi podnose kod utvrđivanja prava na mirovinu, a prilikom donošenja rješenja, ako nisu ispunjeni uvjeti za tzv. samostalnu mirovinu samo na temelju razdoblja mirovinskog staža ostvarenog u Republici Hrvatskoj. Sukladno odredbama ugovora o socijalnom osiguranju, uzimaju se u obzir i razdoblja osiguranja koja se uračunavaju za stjecanje prava na davanje prema pravnim propisima druge države ugovornice (razmjerna mirovina), osim ako se ne odnose na isto vremensko razdoblje (preklapanje staževa). U slučaju kad se razdoblja radnog staža navršenog na prostoru jedne države ugovornice preklapaju s razdobljima osiguranja ostvarenim u drugoj državi ugovornici, nositelj osiguranja (mirovinski zavod) one države koja priznaje pravo na mirovinu neće pribrojiti razdoblja osiguranja u drugoj državi kod utvrđenja ispunjenje uvjeta za mirovinu. Dakle, u skladu s odredbama ugovora o socijalnom osiguranju, a ovisno o okolnostima svakoga konkretnoga slučaja i vremena radnoga staža ostvaruju se prava iz istoga, pa je ta prava moguće ostvariti, a njihov opseg ovisi o okolnostima konkretnoga slučaja.

HZMO poziva i potiče sve one koji u sljedećih 5 godina ispunjavaju uvjete za mirovinu da podnesu Zahtjev za utvrđivanjem razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, a jednako tako i da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu, koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja, HZMO-u dostave Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu. Sve kako bi se procedura maksimalno ubrzala.