S kojim zemljama Hrvatska ima ugovor kojim se regulira priznavanje radnog staža? Konkretno, postoji li ugovor između Republike Hrvatske i Ruske Federacije temeljem kojeg je regulirano pitanje priznavanja radnog staža ostvarenog u Ruskoj Federaciji?


U vrijeme pisanja ovog odgovora, Republika Hrvatska ima zaključene međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju s Australijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Kanadom, kanadskom pokrajinom Quebec, Makedonijom, Srbijom i Turskom.

Dostrani ugovori ranije zaključeni sa 16 zemalja članica Europske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Francuska, Italija, Luxemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Slovačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) zamijenjeni su pravnim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a isti se primjenjuju i u odnosima s drugim zemljma članicama EU s kojima RH nije imala zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Norveška, Island i Lihtenštajn kao države članice Europskog gospodarskog prostora (EGP) primjenjuju uredbe EU za koordinaciju u odnosima s Republikom Hrvatskom počevši od 12. travnja 2014. te od tog dana dvostrani ugovor s Norveškom zamijenjen je uredbama EU. Ugovor koji je zaključen sa Švicarskom ostaje na snazi.