Je li se u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja ikada mogao JNA upisati u radnu knjižicu kao radni staž? Neki tvrde da je tako, ali ja nisam nikad za to čuo, dapače, kad sam uzgred pitao u mirovinskom su mi rekli da se to moglo neko vrijeme, ali da je trajalo dosta kratko.

 

Na ovako postavljeno pitanje nemoguće je dati točan odgovor bez da su poznati brojni drugi detalji koji mogu biti od utjecaja na isti, poput godine kad je odslužen vojni rok, vremena provedenog na odsluženju,  jeste li prije odlaska na odsluženje vojnog roka bili zaposleni, i još brojnih drugih činjenica koje mogu biti od utjecaja na to jeste li neka prava stekli već po zakonima važećim u vrijeme kada ste vojni rok odsluživali, a koja su vam priznata preuzetim propisima nakon osamostaljenja RH i sl.

Najjednostavniji način da dobijete odgovor na svoje pitanje jeste da se obratite HZMO-u i podnesete Zahtjev za utvrđivanje mirovinskog staža na Tiskanici br. 1.6. u koju ćete unijeti sve relevantne podatke i dobiti odgovor.