Imam ovjeren prijevod strane sudske presude o razvodu braka, brak je razveden u Srbiji. Mogu li sama predati presudu u nadležni sud u Zagrebu ili treba doći i moj bivši suprug? Je li mi dovoljno pismeno ovlaštenje da se slaže s presudom? Koliko traje priznavanje presude?

 

Svaka osoba koja ima opravdan pravni interes može prijedlogom kod nadležnog Općinskog suda pokrenuti postupak priznanja strane sudske odluke. Kao jedna od stranaka brakorazvodne parnice u kojoj je donesena Presuda čije priznanje tražite, svakako imate opravdan pravni interes za podnošenje takvog prijedloga. Naveli ste da ste Presudu već preveli na hrvatski jezik, no prije podnošenja prijedloga bitno je i da imate potvrdu suda koji je Presudu donio o njezinoj pravomoćnosti sukladno pravu zemlje u kojoj je Presuda donesena. Samo takvu Presudu može se priznati u Republici Hrvatskoj.

U vezi dijela pitanja koji se odnosi na samo trajnje postupka, o tome vam se ne mogu sa sigurnošću očitovati, ali kako se radi o postupku u kojem ništa ne bi smjelo biti na bilo koji način sporno, vjerujem da isti ne bi trebao biti dugotrajan.