22.04.2019.

Prodaja rabljenih stvari putem interneta i u vlastitom prostoru

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

 

Obavljam posao prodaje i kupovine na portalu Aukcije.hr. Jesam li obveznik vođenja poslovnih knjiga? Ako bih prodavala rabljenu robu u vlastitom prostoru, jesam li porezni obveznik i moram li onda voditi poslovne knjige?Ukoliko prodajete svoju imovinu, niste obavezna poduzeti nikakve radnje. Ukoliko prodajete robu, prije početka obavljanja ove gospodarske djelatnosti morate ju registrirati u neki od dostupnih oblika poduzetništva, a o registriranom obliku ovisit će način i obim vođenja poslovnih knjiga. O svemu nađite detalje u našoj stalnoj rubrici Poduzetnik na Burza.com.hr/portal/poduzetnik.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .