Divlja primorska šparoga (Asparagus maritimus) raste kod nas u primorju kao samonikla biljka od ožujka do lipnja, a beru se njezini mladi izdanci


Nakon proljetnih kiša i viših temperatura priroda se probudila, sve pupa, cvjeta, buja i zeleni se. Još uvijek možete naći i ubrati puno šparoga.

Šparoga (šparuga, Asparagus), biljni je rod iz porodice ljiljana (Liliaceae), s oko 300 vrsta.

Kod nas se može pronaći nekoliko jestivih i ukrasnih vrsta. Jestiva je šparoga aromatična biljka opora okusa. Ima ljekovita svojstva, a smatraju je i afrodizijakom. Sastoji se od 93,6% vode, bjelančevina, mineralnih soli i β-karoten; bogata je željezom, fosforom, kalcijem i vitaminima.

Divlja primorska šparoga (Asparagus maritimus) raste kod nas u primorju kao samonikla biljka od ožujka do lipnja, a beru se njezini mladi izdanci. Koristi se za pripremu različitih sirovih, kuhanih i prženih jela (juhe, pire, prilog, rižoti, salata). Fritaja (omlet) sa šparogama tipična je za primorsku prehranu.



SASTOJCI:

500 g purećeg filea

1-2 macića šparoga

Sol

Papar

Maslinovo ulje

2 žlice maslaca

1 manja kapula

2-3 režnja češnjaka

2 dcl kiselog vrhnja

Sok limuna

Parmezan po želji

 

PRIPREMA:

Puretinu začinite solju i paprom te je stavite peći na malo zagrijanog ulja u tavu. Pecite 5-6 minuta sa svake strane. Meso izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte maslac, sitno nasjeckanu kapulu i šparoge, kuhajte nekoliko minuta dok ne omekšaju. Potom dodajte protisnuti češnjak i kuhajte dok ne zamiriši. Dodajte kiselo vrhnje, limunov sok i sve zajedno promiješajte. Vratite meso u umak i ostavite da se kuha još 10-ak minuta. Po potrebi dodatno začinite ili dodajte malo vode ukoliko je umak pregust. Poslužite toplo uz rižu, krumpir ili tjesteninu.

Dobar tek!